maanantai 12. lokakuuta 2015

The madness is in your genes

Nyt mä kai ymmärrän, miksi olen tällainen. Hullu. Nyt tiedän, mistä perin tunne-elämäni vuoristoradan ja miksi joskus kaikki on niin mustaa ja pimeää joskus, toisinaan värikästä ja miksi usein tuntuu niin toivottomalta, että pohtii olevansa parempi mullan alla. Tiedän, miksi rakastan palavasti tai vihaan niin, etten edes näe eteeni. Geeneissä se on. Mutta siitä ei puhuta, että isoisoäitikin oli hullu. Siitä ei saanut koskaan, ikinä kertoa kellekään. Ettei kukaan vain ajattelisi, että se on hullu. Tosin mistä muustakaan meidän suvussa oltaisikaan reheellisiä tai voitaisiin puhua avoimesti. Sydänongelmistakaan ei puhuta. Asiat vain ovat ja kai jokainen on tietoinen, mutta niistä ei koskaan hiiskuta. Isoisoäiti ei ole ainoa, ei kenenkään muunkaan skitsofreniasta puhuta. Tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. 

Toisaalta mä olen katkera kuulemastani. Ehkä saattaisi tuntea itsensä edes hieman vähemmän hylkiöksi ja mustaksi lampaaksi, jos tietäisi, että monella suvussa on mielenterveysongelmia. Ehkä jos olisi tiennyt, sairastumista olisi voinut ehkäistä. Jossittelu on turhaa, ehkä me oltaisiin kaikki hulluja silti, mutta ajatus siitä, että jotain olisi voinut tehdä, muttei koskaan tehty, suututtaa minua. 

Joskus mä mietin äitiäkin, jos valvon. Sitä, kun se valvoi koko yön, onko sekin geeneissä? Kun mä kömmin äidin viereen nukkumaan pienenä ja kysyin, miksi se on hereillä vieläkin, niin se sanoi vaan, että aikuiset voivat valvoa. Sekin oli herkkä ihminen. Joskus se innostui maalaamaan ja maalasi koko yön. Mistään ei puhuta, niin ei ole aavistustakaan, oliko se vain sen luonne, vaiko meidän suvun hulluutta. En tiedä.

Ylipäänsä suututtaa, että miksi, yhä tänäkin päivänä, mielenterveysongelmat ovat tabu, mörkö, josta ei tahdota puhua, jota ei tahdota kohdata. Joskus olen kateellinen, kun ihmiset voivat kirjoittaa blogia vaikka syövästä omilla kasvoillaan. Häpeämättä. Eikä sitä nähdä huomionhakuisena tai nolona, vaan vertaistukena muille. Sen sijaan kirjoittaminen viiltelystä, syömättömyydestä tai lääkkeiden yliannostuksista ja halusta kuolla, on huomionhakua. Kai sitä on vaikea ymmärtää, koska toisen pään sisälle ei näe, eikä tunne samoja tunteita, eikä sairas mieli näy ulospäin välttämättä. Toisaalta, ei terve ihminen voi tietää myöskään, mitä syöpäpotilas tuntee tai millaista se tuska on. Miksi on hyväksyttävämpää toivoa kuolemaa fyysisen kuin henkisen kivun takia?

Välillä mä olen niin kyllästynyt häpeämään, että tekisi mieli vaan sanoa kaikille, että joo, minä olen hullu, enkä käy töissä. Diagnoosien mukaan epävakaa, mielialahäiriöinen, kroonisesti itsetuhoinen, uniongelmainen, pelkään välillä sosialisointia kuollakseni, kesällä psykoottinen ja nyt muka vielä syömishäiriöinenkin. Enkä muuten tahallani, tarkoituksella ole valinnut yhtäkään niistä. Kuten en vaikkapa migreeniäkään. Toistaiseksi mussa ei vaan ole sisua olla avoin asian kanssa, en tahdo kuunnella vähätteleviä lausahduksia ja rumia sanoja. Ihan vaan, koska ne oikeasti sattuvat ja kovasti sattuvatkin. Ei musta ole siihen, ei ainakaan nyt.

Ei, jos olisin saanut valita, niin kaikki olisi ihan toisin. Mulla olisi kissa, koulut käytynä, nauttisin asioista. Ehkä mies, häät ja pari lastakin, sekä kaunis koti. Ennenkaikkea voimia koko hiton vaikeaan elämään. Enkä olisi koskaan joutunut osastolle, tai koskaan tuntenut sellaista tuskaa, että on ollut pakko yliannostaa lääkkeillä tai skipata pari ateriaa. En pelkäisi hylkäämistä, vaan ajattelisin niin kuin muut, että jos välit menevät jonkun kanssa poikki, niin se ihminen ei vain ollut arvoiseni. Haluaisin joskus katsoa peiliin, näkemättä virheitä joka puolella, ja todeta, että olen ihan hyvä ihminen. Tervettä itsetuntoa kai kaipaisi.

Syvällisiä mietteitä yön kunniaksi.

12 kommenttia:

  1. kiitos tästä postauksesta. tää oli jotenkin. hyvä. tai lohdullinen. en tiedä miksi, mutta jostain syystä.

    niitä haleja, edelleen ja aina vain ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että tää vois olla lohdulllinen, vertaistukea muille. Kait suomalainen mentaliteetti on sellainen, että sairauksia on, muttei niitä myönnetä. Mutta silti, hyvä kuulla, jos oli lohdullinen teksti.

      Lämpöisiä halauksia sulle.
      ❤️

      Poista
  2. Se on varmasti osittain tää suomalainen suorittamisen kulttuuri, työ ja koulu on tärkeää ja jos niihin ei pysty, ei ole mitään. Näin kärjistetysti. Yhä edelleen myös suuri ymmärtämättömyys että ihan oikeasti ei voi vain yhtäkkiä päättää parantua vaikkapa masennuksesta. Niin paljon törmää vielä niihin "no hei kuule on muidenkin elämä vaikeaa eikä me silti viillellä ja pelleillä syömisen kanssa" tai "se on vaan sun omassa päässä" ajatuksiin.
    Ja olet oikeassa, asian suhteen pitäisi olla itsekin avoimempi mutta kun muutenkin on väsynyt, surullinen ja toivoton olo niin ei sitä kauheasti tahtoisi kuulla niitä muiden vähättelyjä kun sitten niihin menee omakin mieli helposti mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! Mutta jos joskus, toivottavasti, olisi parempi tila mielenterveyden kannalta, niin voisi harkitakin avoimempaa linjaa niistä ongelmista puhumisen kanssa ja jotenkin olla mukana mielenterveystoiminnassa.

      Poista
  3. Surullista luettavaa :(

    Saanko kysyä, silloin kun asiasi olivat vielä nuorempana edes "kohtuullisen" hyvin, mihin kouluun halusit pyrkia lukion jälkeen? (Vai ovatko asiasi koskaan olleet edes kohtuullisen hyvin?)

    Kamalasti voimia. Ei tässä muuta voi sanoa. <3 Olet ihan yhtä tärkeä kuin jokainen ihminen tällä planeetalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyn ajoittamaan kyllä sairastumisen lapsuuteeni asti, mutta totta, että kävin kouluni siitä huolimatta. En osaa sanoa, mihin olisin halunnut. Luultavasti kuitenkin yliopistoon.

      Poista
  4. Tykkäsin paljon postauksesta, etenkin kun kerroit itsetuhoisen ihmisen leimautuvan huomionhakuiseksi kuten omalla kohdallani kävi vähän aikaa sitten. Usein se tuntuu todella pahalta olla piilossa häpeissään ja elää tuon tabun kanssa. Mä saan muiden blogeista, etenkin sun, paljon voimia ja ymmärrystä itelleni. Kiitos siitä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurjaa, että säkin olet saanut kokea tuollaista sairauden kanssa. :( se vaan on niin väärältä tuntuvaa, ettei voida nähdä näitäkin ongelmia sairautena. Ei valintana. Kiva kuulla, että tästä blogista on jotain iloa! Ole hyvä vain siis siitä. <3

      Poista
  5. Jos kirjottasit näin niinkuin nyt kirjotat mut omalla naamalla niin ei varmasti olis kellään mitään sanomista :) mun mielestä kirjotat tosi fiksusti ja sellasista asioista joihin voi oikeesti samaistua, en uskoisi että se oma naama muuttaisi mitään.

    Tuohon huomionhakujuttuun on pakko kommentoida, että mun mielestä myös ne syöpää sairastavat voi helposti hakea huomiota samalla tavalla kuin mielenterveysongelmista kärsivät, mun mielestä siihen riittää jo sadat kuvat omasta naamasta ja sen sairauden jättämistä jäljistä sun muista tai sellaisista kuvista joiden tarkotus on hakea sellasta "voi voi lässynlää" päänsilittelyä ja "voi kun sulla on vaikea elämä"-meininkiä. Tää on vaan mun mielipide. Toki myös eri kirjottajat suodattaa blogeihin tulleita kommentteja eri tavalla.

    Oon kyllä kanssa miettinyt minkä takia mielenterveysongelmablogeissa on niin paljon tätä "huomionhakua" ja siitä syyttämistä niin tulin tulokseen että jos kirjottajalla ja lukijoilla on kaikilla jonkunnäkösiä mielenterveydenongelmia, niin ehkä silläkin on iso merkitys?
    Itse ainakin kokemuksena mielenterveysongelmista kärsivistä on että osa (huom. ei kaikki) osaa olla (huom. ei ole siis koko ajan eikä tarkoita ettei nämä hlöt voi olla myös jollain tapaa hyviä) niin helvetin kieroja ja ilkeitä toisilleen, ja koetaan, että oma sairaus ei riitä kun tuo toinen sairastaa enemmän ja pahemmin, pakko olla enemmän/pahempi/tärkeämpi/saada enemmän rankempaa hoitoa, toista vähätellään jne. HUOM! ei siis kaikki aina koko aikaa!
    Mun mielestä myös fyysiset sairaudet on vaan eri asia ihan siinäkin mielessä kun niiden syy voidaan lähes aina (eli siis ei aina joka kerta) selvittää tarkasti, sitä syytä voi hoitaa (ei välttämättä aina joka kerta) ja se on selkeää (ei aina joka kerta).
    Mielenterveysongelmia ja niiden syntyä ei taas voida määritellä koska siihen vaikuttaa mm. geenit (altistavia ja suojaavia geenejä, niitä on useita), niiden geenien "voimakkuus", ympäristö, kasvatus, elämäntapahtumat (jotka nekin voi olla ns. geneettisesti määräytyvä) ja näiden kaikkien suhde toisiinsa. Se että ne on (mun mielestä) ihan täydellisen eri asia ei kuitenkaan tarkoita että toinen olis toista parempi/helpompi tai toista pitäisi kohdella eri tavalla kuin toista, mutta siihen se vaan voi silti johtaa. Onhan se helpompi ymmärtää jota kuta jonka sairaudenkin ymmärtää, se on tosi valitettavaa mut sen takia varmaan nää syöpää sairastavat saa enemmän positiivista huomiota ja positiivista näkyvyyttä.
    Asiat on vaan aina vähän erilaisia mutta silti melko samanlaisia. Mikään ei ole koskaan täysin tasa-arvosta. Jos johonkin päin kääntyy, jollekin kääntää selän. Asiat vaan menee niin, mut ei ikuisesti ja aivan varmasti tääkin tulee muuttumaan, koska muutos on ainut ikuinen asia. Tässä ei nyt jälkeenpäin ajatellen ollut mitään järkeä mutta kommentoinpahan silti nyt kun tuli käytettyä tähän sen verran aikaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei oma naama muuttaisi varmaan anonyymien silmissä mitään, mutta pelkäisin tuttujen reaktioita. Sen verran kuitenkin näitä juttuja ympäröi sellainenn stigma, että kaikki eivät välttämättä ymmärrä/tahdo ymmärtää mielenterveysongelmaista.

      Totta kai jokaisen sairauden kohdalla voi olla tietysti huomionhakua takana, mutta herkästi vain mielenterveysongelmaiset leimautuvat sellaiseksi. Mutta kuten sanottu, niin se on vaikea ymmärtää sairautta, jota ei näe. Toivottavasti tosiaan asiaan tulisi joku muutos lähi vuosina ehkä jo.

      Poista
  6. Hei vaan, Salida, löysin blogisi vahingossa Blogipolun uusimmista. Voimia Sinulle taipaleellasi, mä jäin miettimään, uskallanko linkittää blogisi luettavaksi omalle 15-vuotiaalle tyttärelleni, joka on juuri saanut kaksisuuntais-diagnoosin, neljä vuotta kestäneen vuoristoradan jälkeen. Me olemme kestäneet järjissämme pitkälti mustan huumorin varassa, tässä siitä esimerkki: "Insanity is hereditary. You can get it from your children." (Sam Levenson)

    VastaaPoista
  7. Mä pidän ainakin kaikkea somehuorausta yhtä määrin huomionhakuna, oli sitä tekevä ihminen mt ongelmista kärsivä tai fyysisestä sairaudesta kärsivä. Ehkä se kuitenkin riippuu siitä minkä kukin luokittelee huomionhauksi, tuskin kukaan pitää jotain sairautta pelkästään huomionhakuna vaan pahimmillaan vaan tulkitsee sen sen sairauden oireeksi jota se voi hyvinkin olla? tai sitten oire voi vaan näyttää siltä ulospäin eikä huomaa/osaa ajatella miltä se ulospäin näyttää?

    Toki on sellasia ihmisiä jotka ei vaan ymmärrä eikä halua ymmärtää ja jotka on negatiivisia. sellasia ihmisiä tulee AINA olemaan joten let them be, sille ei voi lopulta kukaan mitään paitsi sellainen ihminen itse. ja yleensähän ihmiset muuttuukin, eli joku tällanen ihminen todennäköisesti elämänsä aikana muuttuu suuntaan tai toiseen monella monella eri tavalla. Tässä hetkessä kuitenkin muut ihmiset on millasia on ja siihen pystyy itse vaikuttamaan melko rajallisesti joten turha käyttää energiaa niiden muuttamiseen. vaihtoehdot on yleensä että ota/toteuta/tee ja kestä tai pysy siinä missä oot ja pidättäydy. ensimmäisessä saat mitä haluat mutta kestät seuraukset ja toisessa et saa mitä haluat mutta seurauksia ei tarvitse kestää. ois varmasti kiva kirjottaa omalla naamalla jos lukijat on anonyymeja mut sit kun niiden joukossa on myös niitä tuttuja. kaikkea kivaa (tai tosinaan edes siedettävää) ei saa eikä rusinoita voi poimia pullasta

    VastaaPoista